Jdi na obsah Jdi na menu
 


Banánky s karemelovým krémem

23. 11. 2011

 

Na těsto:

100 g másla nebo sádla

špetka soli

200 g hladké mouky

4 velká nebo 5 malých vajec

300 ml mléka

1 sáček vanilkového cukru

1 vanilkový pudink

250 ml smetany ke šlehání

100 g krupicového cukru

 

V kastrole svaříme 250 ml vody se solí a tukem. Do vroucí vody vsypeme mouku a mícháme dokud se těsto nepřestane lepit na stěny hrnce. Těsto přendáme do mísy a necháme lehce zchladit. Postupně zašleháváme vejce jedno po druhém. Těsto naplníme do sáčku se širší trubičkou a na plech s pečícím papírem stříkáme dlouhé banánky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C  20 minut, pak snížíme na 160 °C a ještě 5 minut dopékáme (troubu neotvíráme!!!)

Z mléka, vanilkového cukru a pudinku uvaříme hustý pudink. Odlijeme 50 ml smetany do rendlíku a necháme přejít varem. V pánvi rozpustíme cukr na zlatý karamel, vlijeme svařenou smetanu a rozmícháme, převaříme. Necháme vychladnout na stejnou teplotu jako pudink. Zbytek šlehačky ušleháme. Pudink rozmixujeme, přidáme smetanový karamel a nakonec zapracujeme šlehačku.

Banánky naplocho rozřízneme. Na spodní část banánků nastříkáme krém a přiklopíme seříznutými vršky. Posypeme cukrem.

Nikdy neotvíráme troubu při pečení, jinak se stane to co se stalo mě a banánky se propadnou. Krém jsem nastříkala nahoru. I tak jsou výborné dle slov mého muže (asi jsem vypadala hodně nešťastně).

 

Zdroj: Apetit 10/10

 

bananky_karamelove.jpg