Kefírovka podle Hany Austové
500 g kefíru
300 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice
125 ml oleje
2 lžíce kakaa
1 lžička sody
na krém:
250 g másla + trošku oleje
270 g cukru moučky
400 ml bílého jogurtu
Na polevu:
80 g másla
150 g cukru moučky
2 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
Všechny suroviny na těsto smícháme a vylijeme do vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme na 200°C asi 15 minut. Máslo vyšleháme s olejem a cukrem, po lžičkách přidáme jogurt (pokud se nám krém srazí / tak jak mi to často dělá / pak dáme na chvíli do mikrovlnky,dokud se nám nerozpustí máslo a necháme v lednici zatuhnout) a potřeme vychladlé těsto. Máslo rozpustíme s cukrem, přidáme kakao i rum a umícháme dohladka. Touto čokoládou postříkáme cikcak koláč.
Zdroj: Apetit