Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tres leches (třímlékový)

28. 4. 2015

 

Na těsto:

125 g hladké mouky

1 1/2 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky soli

150 g + 50 g krupicového cukru

5 vajec

80 ml mléka

1 lžička vanilkového extraktu

1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka

1 konzerva neslazeného kondenzovaného mléka

50 ml smetany ke šlehání

1 lžíce rumu

 

Na ozdobu:

500 ml šlehačky

3 lžíce moučkového cukru (nemusí být - je to sladké dost)

kakao nebo opražené mandlové lupínky

 

Dno formy o velikosti cca 25 x 35 cm vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. V další míse vyšleháme 150 g cukru se žloutky až do hustého světle žlutého krému. Pak do něj vmícháme mléko a vanilkový estrakt. Žloutkovou směs opatrně zapracujeme do moučné směsi. Z bílků ušleháme sníh a postupně přidáváme 50 g krupicového cukru a šleháme dokud se cukr nerozpustí a sníh není lesklý a tuhý. Po částech vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do připravené formy a ve vyhřáté troubě na 180°C pečeme asi 35 minut. Upečený korpus překlopíme na tác s vyšším okrajem, sundáme pečící papír a necháme vychladnout. Ve džbánku smícháme kondenzovaná mléka, smetanu a rum. Vychladlý korpus propícháme několikrát vidličkou a rovnoměrně polijeme mléčnou směsí. Necháme 30 minut odležet. Mezitím ušleháme smetanu na pevnou šlehačku a nasáklý korpus potřeme a dozdobíme.

 

Zdroj: Deník Dity P.

 

tres_leches.jpg