Tres leches (třímlékový)
Na těsto:
125 g hladké mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
150 g + 50 g krupicového cukru
5 vajec
80 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
1 konzerva neslazeného kondenzovaného mléka
50 ml smetany ke šlehání
1 lžíce rumu
Na ozdobu:
500 ml šlehačky
3 lžíce moučkového cukru (nemusí být - je to sladké dost)
kakao nebo opražené mandlové lupínky
Dno formy o velikosti cca 25 x 35 cm vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. V další míse vyšleháme 150 g cukru se žloutky až do hustého světle žlutého krému. Pak do něj vmícháme mléko a vanilkový estrakt. Žloutkovou směs opatrně zapracujeme do moučné směsi. Z bílků ušleháme sníh a postupně přidáváme 50 g krupicového cukru a šleháme dokud se cukr nerozpustí a sníh není lesklý a tuhý. Po částech vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do připravené formy a ve vyhřáté troubě na 180°C pečeme asi 35 minut. Upečený korpus překlopíme na tác s vyšším okrajem, sundáme pečící papír a necháme vychladnout. Ve džbánku smícháme kondenzovaná mléka, smetanu a rum. Vychladlý korpus propícháme několikrát vidličkou a rovnoměrně polijeme mléčnou směsí. Necháme 30 minut odležet. Mezitím ušleháme smetanu na pevnou šlehačku a nasáklý korpus potřeme a dozdobíme.
Zdroj: Deník Dity P.