Jdi na obsah Jdi na menu
 


Švestkový koláč s mákem

31. 7. 2010

 

Na těsto:

100 g hladké mouky

50 g změklého másla

1 lžíce cukru krupice

1 lžíce vody

 

Na náplň:

65 g změklého másla

85 g moučkového cukru

3 žloutky

150 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

250 g hotové makové náplně (nebo 200 g mletého máku, krátce povařeného v 200 ml mléka+ lžící cukru krystalu)

kůra z jednoho citronu

šťáva z poloviny citronu

 

1 lžíce povidel na potření hotového korpusu případně můžeme ještě dvě lžíce přidat do samotné náplně

 

Na ozdobu:

400 g švestek

1 lžíce cukru krystalu

1/2 lžičky mleté skořice

2 lžíce marmelády rybízové (dala jsem brusinky)

 

Z mouky, másla, cukru a vody vypracujeme těsto. Namačkáme do dortové formy i do boků, propícháme vidličkou a pečeme asi 7 minut na 190 °C. Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme po jednom žloutky, 3 lžíce vody, mouku smíchanou s práškem do pečiva a makovou náplň, nakonec vmícháme kůru a šťávu z citronu. Upečený zchladlý korpus potřeme povidly a naneseme na něj makovou náplň. Švestkami hustě poklademe koláč, posypeme cukrem a skořicí a pečeme asi hodinu. Pokud máme pocit, že se nám švestky začínají připalovat, zakryjeme vršek alobalem. Až koláč trošku vychladne potřeme švestky horkou marmeládou a poprášíme cukrem.

Tak tenhle koláč je naprosto famózní! Křupavý spodek, u nás tolik oblíbená maková náplň a ty švestky se skořicí... lahoda.

 

Zdroj: Apetit 8/2010

 

svestkovy_kolac_s_makem.jpg