Nejlepší jablečný koláč
250 g hladké mouky
Špetka soli
125 g 100% tuku
100-150 ml piva desítky
5 velkých jablek
šťáva z jednoho citrónu
25 g másla
3 lžičky vanilkového cukru
3 lžíce meruňkové marmelády
2 lžíce rumu či likéru
Z mouky, soli, nastrouhaného tuku a piva utvoříme těsto. Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysoký a 35 cm široké kolo (můžeme udělat i obdélník) a přesuneme na pečícím papírem potažený plech. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, pokapeme citrónem a rozdělíme na koláč asi 2 cm od okraje. Okraje mírně zahneme. Na jablka poházíme kousky másla a poprášíme vanilkovým cukrem. Pečeme dozlatova na 180 °C asi 20 minut. Marmeládu prohřejeme s alkoholem a potřeme hotový koláč.
Zdroj: Apetit