Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánočka podle šéfkuchaře

26. 12. 2010

 

1 kg hladké mouky 00

10 g soli

300 ml mléka

70 g droždí

250 g másla

250 g cukru krupice

5 žloutků

150 g rozinek

100 g kandované kůry

 

Z kvasnic, mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku se solí, prosejeme do mísy, přidáme kvásek, žloutky, cukr, máslo a propracujeme, přisypeme rozinky a kandovanou kůru a zpracujeme v hladké těsto. Necháme kynout na teplém místě asi 3 hodiny. Rozdělíme na 9 dílů a klasickým způsobem upleteme vánočku. Zajistíme špejlemi.  Můžeme potřít vejcem a pečeme na 130 °C asi hodinu.

Zatím nejchutnější vánočka co jsem kdy jedla...

Tipy: rozinky namočit do vína; mandle do mléčné lázně - nevysuší se pečením

 

Zdroj: Apetit 12/2006

 

vanocka_podle_sefkuchare.jpg