Vánočka podle šéfkuchaře
1 kg hladké mouky 00
10 g soli
300 ml mléka
70 g droždí
250 g másla
250 g cukru krupice
5 žloutků
150 g rozinek
100 g kandované kůry
Z kvasnic, mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku se solí, prosejeme do mísy, přidáme kvásek, žloutky, cukr, máslo a propracujeme, přisypeme rozinky a kandovanou kůru a zpracujeme v hladké těsto. Necháme kynout na teplém místě asi 3 hodiny. Rozdělíme na 9 dílů a klasickým způsobem upleteme vánočku. Zajistíme špejlemi. Můžeme potřít vejcem a pečeme na 130 °C asi hodinu.
Zatím nejchutnější vánočka co jsem kdy jedla...
Tipy: rozinky namočit do vína; mandle do mléčné lázně - nevysuší se pečením
Zdroj: Apetit 12/2006