Vánočka – Mazanec
½ dávky : ¾ dávky :
½ kg mouky polohrubé ¾
14 dkg cukru m 20
14 dkg másla 20
1 PL oleje 2
6 dkg droždí 9
1 špetka soli 1,5
2 žloutky 3
5 dkg rozinek 8
1 vanilkový cukr 1,5
¼ l mléka 3 a 3/4 dcl
5 dkg mandlí 10
citrónová kůra
10 dkg kandovaného ovoce
Z mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a droždí zaděláme kvásek.
Žloutky,cukr a změklé máslo vyšleháme šlehačem, přidáme mouku a kvásek, umícháme, nakonec rozinky, nasekané mandle a ovoce.Necháme na teplém místě hodinu i více kynout až nám těsto zdvojnásobí objem. Upleteme vánočku, necháme na vymazaném plechu ještě alespoň půl hodiny kynout. Potřeme vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme na vymazaném plechu v mírně vyhřáté troubě asi ¾ hodiny. Na průměrnou vánočku stačí půl dávky.
Z třičtvrtě dávky je vánočka přes celý plech.
Bohužel jsem ji opět letos zapomněla přišpendlit špejlemi a vánočka se rozjela. Naštěstí to na chuti nic nemění :-)
Zdroj: Rodinný recept - mamka