Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánočka – Mazanec

20. 3. 2016

 

½ dávky :                             ¾ dávky :

½ kg  mouky polohrubé         ¾

14 dkg cukru m                        20

14 dkg másla                            20

1 PL oleje                                    2

6 dkg droždí                               9                    

1 špetka soli                               1,5

2 žloutky                                     3

5 dkg rozinek                             8

1 vanilkový cukr                        1,5

¼ l mléka                                   3 a 3/4 dcl

5 dkg mandlí                             10

citrónová kůra

10 dkg kandovaného ovoce

 

Z mléka, lžičky cukru, lžičky mouky a droždí zaděláme kvásek.

Žloutky,cukr a změklé máslo vyšleháme šlehačem, přidáme mouku a kvásek, umícháme, nakonec rozinky, nasekané mandle a ovoce.Necháme na teplém místě hodinu i více kynout až nám těsto zdvojnásobí objem. Upleteme vánočku, necháme na vymazaném plechu ještě alespoň půl hodiny kynout. Potřeme vajíčkem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme na vymazaném plechu v mírně vyhřáté troubě asi ¾ hodiny. Na průměrnou vánočku stačí půl dávky.

Z třičtvrtě dávky je vánočka přes celý plech.

Bohužel jsem ji opět letos zapomněla přišpendlit špejlemi a vánočka se rozjela. Naštěstí to na chuti nic nemění :-)

 

Zdroj:  Rodinný recept - mamka

 

vanocka.jpg