Valašské frgále
Na těsto:
350 g mouky polohrubé
60 g másla
40 g cukru moučky
2 žloutky
3 lžíce rozpuštěného másla
120 ml mléka
½ kvasnic
špetka soli
2 lžíce rumu
Na náplň:
250 g sušených hrušek
1 vanilkový cukr
špetka mletého badyánu
1-2 lžíce citrónové šťávy
cukr dle chuti
3 lžíce sušeného mléka (smetany)
Na drobenku:
100 g másla
100 g mouky hladké
70 g cukru krupice
Z kvasnic, ½ mléka a 1 lžičku cukru zadělat kvásek. Utřít zbytek cukru, máslo a žloutky a přilít kvásek, mléko, mouku a sůl a zpracovat v těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.Pak rozdělíme na poloviny,prohněteme a necháme ¼ hodiny uležet, potom rozválíme na co nejtenčí kola. Povaříme sušené hrušky, rozmixujeme a smícháme s ostatními surovinami a touto směsí plníme koláče, posypeme drobenkou a pokapeme rumem s vodou. Pečeme na pečícím papíře 40 minut na 150 °C.
Zdroj: Apetit