Jdi na obsah Jdi na menu
 


Univerzální těsto

8. 11. 2010

 

1/4 l vlažného mléka

5 lžic cukru krystalu

1/2 kostky droždí

1/2 kg hladké mouky

špetku soli

3 žloutky

2 dcl oleje

 

Z mléka, cukru, kvasnic a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Mouku, sůl, žloutky a kvásek promícháme.  Výborně to jde ručním hnětačem. Postupně přidáváme olej. Necháme kynout zakryté na teplém místě. Po vykynutí (jakmile zdvojnásobí objem) znovu propracujeme a necháme zase kynout. Pak už  zpracováváme klasickým způsobem. Dělala jsem honzovky se třemi náplněmi. S těstem se velmi dobře pracuje.

Pokud chceme těsto použít na ovocný litý koláč, přidáme do kvásku asi o půl deci víc mléka. Na vánočku přidáme asi 2 lžíce mouky.

 

Zdroj: http://yorga.blog.cz/  -   paní Kopecká