Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šimláky z polabí

29. 8. 2011

 

Na těsto:

500 g polohrubé mouky

100 g másla

70 g cukru krupice

30 g kvasnic

3 žloutky

250 ml mléka

1 vanilkový cukr

citronová kůra

špetka soli

 

Na náplň:

250 g tvarohu (v alobalu)

100 g umletého maku

200 ml mléka

4 lžíce cukru

1 vejce

špetka skořice

1 vanilkový cukr

50 g rozinek

2 PL citronové šťávy

 

Na drobenku:

60 g hrubé mouky

50 g cukru moučky

40 g másla

vejce na potření

 

Rozinky namočíme do citronové šťávy.Z mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a kvasnic necháme vzejít kvásek. Přidáme zbytek mouky, cukru, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl, citronovou kůru a zaděláme těsto. Necháme kynout asi 1/2 hodiny. Mezitím si připravíme náplň. Do horkého mléka vmícháme 2 lžíce cukru s makem a krátce povaříme, přidáme skořici. Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme zchladlý mak a promícháme. Z uvedených surovin na drobenku smícháme sypké těsto. Z vykynutého těsto vykrajujeme lžící kousky do jejichž středu vložíme 3 rozinky a ušouláme kuličky. Vložíme na plech potažený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Lžící pak kuličku ve středu zploštíme a do vytvořeného důlku dáme nádivku. Potřeme vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme při 200 °C dorůžova.

 

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

 

simlaky_z_polabi.jpg