Šimláky z polabí
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g másla
70 g cukru krupice
30 g kvasnic
3 žloutky
250 ml mléka
1 vanilkový cukr
citronová kůra
špetka soli
Na náplň:
250 g tvarohu (v alobalu)
100 g umletého maku
200 ml mléka
4 lžíce cukru
1 vejce
špetka skořice
1 vanilkový cukr
50 g rozinek
2 PL citronové šťávy
Na drobenku:
60 g hrubé mouky
50 g cukru moučky
40 g másla
vejce na potření
Rozinky namočíme do citronové šťávy.Z mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a kvasnic necháme vzejít kvásek. Přidáme zbytek mouky, cukru, rozpuštěné máslo, žloutky, sůl, citronovou kůru a zaděláme těsto. Necháme kynout asi 1/2 hodiny. Mezitím si připravíme náplň. Do horkého mléka vmícháme 2 lžíce cukru s makem a krátce povaříme, přidáme skořici. Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme zchladlý mak a promícháme. Z uvedených surovin na drobenku smícháme sypké těsto. Z vykynutého těsto vykrajujeme lžící kousky do jejichž středu vložíme 3 rozinky a ušouláme kuličky. Vložíme na plech potažený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Lžící pak kuličku ve středu zploštíme a do vytvořeného důlku dáme nádivku. Potřeme vejcem a posypeme drobenkou. Pečeme při 200 °C dorůžova.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz