Rybízová klasika
500 g polohrubé mouky
75 g krupicového cukru
75 g změklého másla + trochu na vymazání formy
2 žloutky + vejce na potření okrajů koláče
25 g droždí
250 ml mléka
citrónová kůra
1 lžička soli
500 g červeného rybízu
250 g polotučného tvarohu v kostce
1 vejce
2 lžíce krupicového cukru
140 g hrubé mouky
100 g másla
100 g krupicového cukru
rybíz (červený, černý, maliny, borůvky...)
Z poloviny mléka, droždí, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek a smícháme s moukou, cukrem, žloutky, máslem, kůrou, solí a zbytkem mléka. Necháme až 2 hodiny vykynout. Těsto rozdělíme na dva vymazané plechy a roztáhneme ho do krajů rukama. Tvaroh smícháme s cukrem (můžeme trochu zředit mlékem) a naplníme do cukrářských sáčků. Na těsto střídavě děláme asi 3 centimetrové pruhy rybízu a pruh tvarohu. Z mouky, másla a cukru uděláme drobenku a posypeme rybízové pruhy. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme na 170°C asi 20 minut.
Zdroj: Apetit