Jdi na obsah Jdi na menu
 


Meruňkový koláč s drobenkou

10. 6. 2010

 

Na těsto:

30 g droždí

200 g krupicového cukru

500 ml vlažného mléka

500 g hladké mouky

100 g rozpuštěného másla

2 žloutky

špetka soli

 

Na drobenku:

75 g másla

75 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

100 g hrubé mouky

meruňky

 

Z kvasnic, lžičky cukru, lžičky mouky a 100 ml mléka necháme vzejít kvásek. Smícháme ostatní ingredience na těsto a vlijeme kvásek. Necháme kynout asi hodinu. Po vykynutí vlijeme řídké těsto do máslem vymazaného plechu. Na těsto naskládáme meruňky řeznou stranou nahoru. Posypeme drobenkou a pečeme asi 40 minut na 180 °C.

Těsto jsem dělala z poloviční dávky, na buchtu padla  1 sklenice zavařených meruněk. Těsto je na koláč je sice poněkud tekuté, ale po upečení je krásně vláčné.

 

Zdroj: Apetit 7/2007

 

merunkovy_kolac_s_drobenkou.jpg