Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makovky

16. 2. 2011

 

Na těsto:

300 ml vlažného mléka

140 g rozpuštěné hery

špetka soli

140 g krystalového cukru

800 g polohrubé mouky

42 g droždí

špetka skořice

špetka mletého muškátového oříšku

 

Na náplň:

200 g mletého máku

200 ml mléka

1 vanilkový cukr

3 lžíce cukru moučky

3 lžíce švestkových povidel

 

Suroviny na těsto vymícháme a necháme na teplém místě nakynout. Mezitím si připravíme náplň: Mléko přivedeme k varu a vsypeme mák, za stálého míchání povaříme na kaši, vmícháme cukr a povidla.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na velký obdélník, potřeme ho náplní a poskládáme na třetiny. Utvořený úzký obdélník rozkrájíme na zhruba šesticentimetrové pásky, každý pásek ostrým nožem rozřízneme na tři úzké proužky, ale nedokrojujeme. Spleteme copánky a klademe na plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě krátce vykynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180 °C asi 15 - 20 minut.

Kdo nepochopil postup, nechť se podívá na obrázkový postup na adrese: http://www.mamincinyrecepty.cz/kynute/makovky

 

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

 

makovky.jpg