Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koláče z Ivy

13. 2. 2011

 

500 g polohrubé mouky

250 g Ivy nebo jiného 100% tuku

1 vejce + 1 žloutek

1/4 l mléka

2 kostky droždí

60 g cukru

špetka soli

tvaroh, povidla, drobenka (stejné množství mouky, másla a cukru)

sádlo na potření

 

Z mouky, nastrouhané Ivy, vajec, mléka, cukru, soli a droždí zaděláme těsto (těsto má mít řidčí konzistenci než je u kynutého pečiva zvyklé;  přesto jsem dosypávala trochu mouky - cca 2 lžíce). Těsto posypeme trochou mouky - nedáváme kynout a  připravíme si tvarohovou náplň s hrozinkami, povidla a drobenku (tak jak jsme zvyklí). Z těsta vykrajujeme malé kousky, utvoříme placičky, které plníme tvarohovou nádivkou, zabalený koláček pak klademe na pečícím papírem vyložený plech dále od sebe. Prostředek koláče zploštíme a naplníme povidly, potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme drobenkou. Pečeme při 200 °C do zlatova. Po upečení hned znovu potřeme sádlem.

 

Zdroj: Alena Látalová

 

kolacky_z_ivy.jpg