Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jidáše

20. 3. 2016

 

 

60 g krupicového cukru

500 g hladké mouky

300 ml smetany na vaření

1 kvasnice

2 žloutky

150 g změklého másla

kůra z citronu

2 lžičky citronové šťávy

1 vanilkový cukr

špetka soli

 

Ze lžíce cukru, mouky, trochu vlažné smetany a droždí připravíme kvásek. Smícháme se zbylým cukrem, moukou, žloutky, měkkým máslem, kůrou a šťávou, vanilkou a solí. Nakonec přilijeme smetanu a necháme asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme různé tvary, potřeme žloutkem a posypeme rozinkami, mákem, seznamem…, necháme ještě čtvrt hodiny kynout a pak pečeme  asi 20 minut na 160 °C.

Sice je to velikonoční recept, ale děláme ho s dětmi velmi často. Děti se u něho skoro na hodinu zklidní a věnují se tvoření různých patvarů.

 

Zdroj: Apetit

 

jidase.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

jidase_deti.jpg