Jidáše
60 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
300 ml smetany na vaření
1 kvasnice
2 žloutky
150 g změklého másla
kůra z citronu
2 lžičky citronové šťávy
1 vanilkový cukr
špetka soli
Ze lžíce cukru, mouky, trochu vlažné smetany a droždí připravíme kvásek. Smícháme se zbylým cukrem, moukou, žloutky, měkkým máslem, kůrou a šťávou, vanilkou a solí. Nakonec přilijeme smetanu a necháme asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme různé tvary, potřeme žloutkem a posypeme rozinkami, mákem, seznamem…, necháme ještě čtvrt hodiny kynout a pak pečeme asi 20 minut na 160 °C.
Sice je to velikonoční recept, ale děláme ho s dětmi velmi často. Děti se u něho skoro na hodinu zklidní a věnují se tvoření různých patvarů.
Zdroj: Apetit