Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chodské koláče

26. 5. 2013

 

(z poloviční dávky asi 4 velké koláče)

 

70 g droždí

500 ml vlažného mléka

220 g krupicového cukru +kostka cukru na kvásek

1 vejce + 3 žloutky

1 kg polohrubé mouky

250 g másla

1 vanilkový cukr

kůra z 1/2 citronu

1 lžička soli

100 ml rumu

1 lžíce oleje

1 vejce na potření okrajů koláčů

mandle a rozinky na ozdobu

 

Na tvarohovou náplň:

1 1/2 kg tučného tvarohu v alobalu

krupicový cukr dle chuti

1 vanilkový cukr

250 ml šlehačky

rum

citronová kůra

125 g změklého másla

1 lžíce solamylu

3 bílky

 

Na makovou náplň:

250 g mletého máku

krupicový cukr dle chuti

špetka skořice

1 vejce

5 rumových perníčků

 

Na povidlovou náplň:

750 g švestkových povidel

citronová šťáva

rum

1 lžíce solamylu

 

Necháme vzejít kvásek z mléka, droždí, kostky cukru a lžičky mouky. Ze všech ingrediencí včetně kvásku zaděláme těsto. Buď klasicky ručně nebo v pekárně. Necháme kynout. Mezitím si připravíme náplně.

Na tvarohovou: Všechny ingredience vyšleháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Na makovou: umletý mák promícháme s cukrem a skořicí a spaříme 250 ml vařící vody. Vmícháme vajíčko a přes sítko propasírujeme předem namočené perníčky.

Na povidlovou: povidla zředíme teplou vodou, ochutíme citronovou šťávou, rumem a zahustíme solamylem.

Těsto necháme hodinu kynout, pak propracujeme a necháme zase kynout až zdvojnásobí objem. Rozdělíme na dílky (1 dílek asi 200 g těsta) a vytvoříme válečkem nebo rukou koláče, položíme na pečícím papírem potažený plech, okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě 1/4 hodiny kynout. Koláče potřeme tvarohem a pak cukrářskými sáčky zdobíme střídavě mákem a povidlím. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °c dozlatova.

 

Zdroj: Deník Dity P.

 

 

chodske_kolace.jpg