Chodské koláče
(z poloviční dávky asi 4 velké koláče)
70 g droždí
500 ml vlažného mléka
220 g krupicového cukru +kostka cukru na kvásek
1 vejce + 3 žloutky
1 kg polohrubé mouky
250 g másla
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 citronu
1 lžička soli
100 ml rumu
1 lžíce oleje
1 vejce na potření okrajů koláčů
mandle a rozinky na ozdobu
Na tvarohovou náplň:
1 1/2 kg tučného tvarohu v alobalu
krupicový cukr dle chuti
1 vanilkový cukr
250 ml šlehačky
rum
citronová kůra
125 g změklého másla
1 lžíce solamylu
3 bílky
Na makovou náplň:
250 g mletého máku
krupicový cukr dle chuti
špetka skořice
1 vejce
5 rumových perníčků
Na povidlovou náplň:
750 g švestkových povidel
citronová šťáva
rum
1 lžíce solamylu
Necháme vzejít kvásek z mléka, droždí, kostky cukru a lžičky mouky. Ze všech ingrediencí včetně kvásku zaděláme těsto. Buď klasicky ručně nebo v pekárně. Necháme kynout. Mezitím si připravíme náplně.
Na tvarohovou: Všechny ingredience vyšleháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
Na makovou: umletý mák promícháme s cukrem a skořicí a spaříme 250 ml vařící vody. Vmícháme vajíčko a přes sítko propasírujeme předem namočené perníčky.
Na povidlovou: povidla zředíme teplou vodou, ochutíme citronovou šťávou, rumem a zahustíme solamylem.
Těsto necháme hodinu kynout, pak propracujeme a necháme zase kynout až zdvojnásobí objem. Rozdělíme na dílky (1 dílek asi 200 g těsta) a vytvoříme válečkem nebo rukou koláče, položíme na pečícím papírem potažený plech, okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě 1/4 hodiny kynout. Koláče potřeme tvarohem a pak cukrářskými sáčky zdobíme střídavě mákem a povidlím. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °c dozlatova.
Zdroj: Deník Dity P.