Vánoční dort
700 g rozinek (směs malých a velkých světlých)
100 g kandovaného ovoce
3 lžíce brandy nebo koňaku
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžíce koření mixed spice (lze koupit v Marks a Spencer nebo namíchat: mletá skořice, muškátový oříšek, nové koření, zázvor, koriandr, hřebíček - vše namlet po 1 lžičce)
250 g másla
225 g přírodního cukru
4 velká vejce
100 g mandlí
2 hrsti ořechů
1 lžíce medu
nastrouhaná kůra z 1 citronu a 1 pomeranče
alkohol na polévání (brandy, koňak, whisky, tmavý rum...)
Večer před pečením opláchneme rozinky a promícháme se třemi lžícemi koňaku. Formu na dort vymažeme máslem a vyložíme i z boků pečícím papírem. Do mísy prosijeme mouku, sůl a koření. V jiné míse utřeme do pěny máslo s cukrem a po jednom vmícháme vejce. Pak vmícháme nasekané mandle, ořechy, med, kandované ovoce, naložené rozinky a kůru. Pak přisypeme mouku. Těsto vlijeme do formy a uhladíme povrch. Zakryjeme poklopem z pečícího papíru a uděláme do něho do prostřed díru, aby mohl ucházet vzduch. Pečeme v předehřáté troubě na 140 °C. První 4 hodiny pečení troubu neotvíráme, pak zkoušíme špejlí, jestli už je upečeno. Po upečení necháme ve formě vychladnout, špejlí propícháme vrch a políváme koňakem. Nakonec den před podáváním polijeme čokoládovou polevou.
Je dobré ho upéct už v listopadu a pak ho uložit do chladna. Aby se koláč nekazil a krásně voněl, musí se pravidelně ,,krmit" alkoholem.
Zdroj: Apetit 12/2010 - mírně upraveno