Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční dort

28. 12. 2011

 

700 g rozinek (směs malých a velkých světlých)

100 g kandovaného ovoce

3 lžíce brandy nebo koňaku

250 g hladké mouky

1/2 lžičky soli

1/2 lžičky muškátového oříšku

1/2 lžíce koření mixed spice (lze koupit v Marks a Spencer nebo namíchat: mletá skořice, muškátový oříšek, nové koření, zázvor, koriandr, hřebíček - vše namlet po 1 lžičce)

250 g másla

225 g přírodního cukru

4 velká vejce

100 g mandlí

2 hrsti ořechů

1 lžíce medu

nastrouhaná kůra z 1 citronu a 1 pomeranče

alkohol na polévání (brandy, koňak, whisky, tmavý rum...)

 

Večer před pečením opláchneme rozinky a promícháme se třemi lžícemi koňaku. Formu na dort vymažeme máslem a vyložíme i z boků pečícím papírem. Do mísy prosijeme mouku, sůl a koření. V jiné míse utřeme do pěny máslo s cukrem a po jednom vmícháme vejce. Pak vmícháme nasekané mandle, ořechy, med, kandované ovoce, naložené rozinky a kůru. Pak přisypeme mouku. Těsto vlijeme do formy a uhladíme povrch. Zakryjeme poklopem z pečícího papíru a uděláme do něho do prostřed díru,  aby mohl ucházet vzduch. Pečeme v předehřáté troubě na 140 °C. První 4 hodiny pečení troubu neotvíráme, pak zkoušíme špejlí, jestli už je upečeno. Po upečení necháme ve formě vychladnout, špejlí propícháme vrch a  políváme koňakem. Nakonec den před podáváním polijeme čokoládovou polevou.

Je dobré ho upéct už v listopadu a pak ho uložit do chladna. Aby se koláč nekazil a krásně voněl, musí se pravidelně ,,krmit" alkoholem.

 

Zdroj: Apetit 12/2010 - mírně upraveno

 

vanocni_dort.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

vanocni_dort2.jpg