Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schwarzwaldský dort s višněmi

23. 1. 2011

 

Na korpus:

140 g hladké mouky

7 vajec

250 g cukru krupice

60 g másla

50 g škrobové moučky

50 g kakaového prášku

 

Na náplň:

1 sklenice kompotovaných vypeckovaných višní (720 ml)

100  g cukru moučky

1/2 tyčinky celé skořice

2 lžičky škrobové moučky

750 ml šlehačky

3 x ztužovače šlehačky

čokoládu na ozdobu

 

Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, máslo rozpustíme, do žloutkové směsi zamícháme máslo,mouku, škrob, kakao a lehce sníh vyšlehaný z bílků. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a naplníme těstem. Pečeme zhruba 30 minut při 170 °C. (vyzkoušíme zapíchnutím špejle)

Višně slijeme, ale šťávu si ponecháme. Do 250 ml šťávy přidáme 40 g cukru a skořici a přivedeme k varu. Krátce povaříme a skořici vytáhneme, škrobovou moučku rozmícháme ve 2 lžících studené vody a přilijeme k vařící šťávě, zhruba minutu povaříme. Dvanáct višní si ponecháme na ozdobu a ostatní přidáme do horké směsi, promícháme a necháme vychladnout.

Smetanu smícháme s 60 g cukru a se ztužovači vyšleháme dotuha.

Korpus rozřízneme na tři části, spodní část natřeme tenkou vrstvou šlehačky. Trochou šlehačky naplníme cukrářský sáček a na potřeném korpusu vytvoříme 4 kroužky, do prostoru mezi šlehačkovými kruhy klademe třešňovou směs, přes višně naneseme opět tenkou vrstvu šlehačky a přiklopíme střední části korpusu. To stejné opakujeme na dalším patře a přiklopíme posledním dílem, celý dort rovnoměrně potřeme šlehačkou. Prostředek dortu posypeme nastrouhanou čokoládou a po obvodu nastříkáme 12 ozdobných hvězdiček a na ně naskládáme po jedné višni.

 

Zdroj: Katka

 

schwarzwaldsky_dort.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

schwarzwaldsky_dort2.jpg