Schwarzwaldský dort s višněmi
Na korpus:
140 g hladké mouky
7 vajec
250 g cukru krupice
60 g másla
50 g škrobové moučky
50 g kakaového prášku
Na náplň:
1 sklenice kompotovaných vypeckovaných višní (720 ml)
100 g cukru moučky
1/2 tyčinky celé skořice
2 lžičky škrobové moučky
750 ml šlehačky
3 x ztužovače šlehačky
čokoládu na ozdobu
Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny, máslo rozpustíme, do žloutkové směsi zamícháme máslo,mouku, škrob, kakao a lehce sníh vyšlehaný z bílků. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a naplníme těstem. Pečeme zhruba 30 minut při 170 °C. (vyzkoušíme zapíchnutím špejle)
Višně slijeme, ale šťávu si ponecháme. Do 250 ml šťávy přidáme 40 g cukru a skořici a přivedeme k varu. Krátce povaříme a skořici vytáhneme, škrobovou moučku rozmícháme ve 2 lžících studené vody a přilijeme k vařící šťávě, zhruba minutu povaříme. Dvanáct višní si ponecháme na ozdobu a ostatní přidáme do horké směsi, promícháme a necháme vychladnout.
Smetanu smícháme s 60 g cukru a se ztužovači vyšleháme dotuha.
Korpus rozřízneme na tři části, spodní část natřeme tenkou vrstvou šlehačky. Trochou šlehačky naplníme cukrářský sáček a na potřeném korpusu vytvoříme 4 kroužky, do prostoru mezi šlehačkovými kruhy klademe třešňovou směs, přes višně naneseme opět tenkou vrstvu šlehačky a přiklopíme střední části korpusu. To stejné opakujeme na dalším patře a přiklopíme posledním dílem, celý dort rovnoměrně potřeme šlehačkou. Prostředek dortu posypeme nastrouhanou čokoládou a po obvodu nastříkáme 12 ozdobných hvězdiček a na ně naskládáme po jedné višni.
Zdroj: Katka