Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pařížský dort

5. 5. 2013

 

Na korpus:

5 vajec

140 g cukru krupice

150 g polohrubé mouky

50 g kakaa

4 lžíce oleje

 

Na náplň:

500 ml smetany ke šlehání

40 g kakaa

50 g cukru krupice

100 g mandlových lupínků

dohotovení:

100 g bílé čokolády

 

Smetanu dáme svařit s cukrem a kakaem. Povaříme asi 2 minuty a odstavíme z ohně. Necháme do druhého dne vychladit v lednici. Vejce s cukrem šleháme v horké vodní lázni asi 5 minut. Pak vyjmeme z vodní lázně a šleháme do husté pěny. Vařečkou vmícháme mouku, kakao a olej. Těsto naplníme do olejem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut při 160 °C. Vychlazenou smetanu vyšleháme na pevnou pařížskou šlehačku (já si dopomohla ztužovačem šlehačky). Upečený korpus rozkrojíme na dvě části, spodní díl potřeme polovinou šlehačky a na ni položíme druhou část korpusu. Zbylou náplní potřeme povrch i strany dortu. Ozdobíme mandlovými lupínky a bílou čokoládou naškrabanou pomocí škrabky na zeleninu.

 

Zdroj: Rytmus života

 

parizsky_dort.jpg