Mrkvový dort
85 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
1 lžička jedlé sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky drceného hřebíčku
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1/4 lžičky drceného nového koření
1/4 lžičky soli
160 ml oleje
2 vejce
140 g vlašských ořechů
80 g okapaného nasekaného ananasu
125 g nastrouhané mrkve
na krém: 125 g másla
200 g lučiny
100 g moučkového cukru
marcipán na ozdobu
V míse smícháme mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, koření a sůl. V menší misce prošleháme olej a vejce a vmícháme do sypké směsi. Přidáme ořechy, ananas a mrkev. Těsto přendáme do kulaté dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme asi 40-50 minut při 180 °C. Upečený korpus necháme 10 minut chladnout ve formě, pak ho z formy vyděláme a necháme zchladnout úplně. Mezitím uděláme krém. Vyšleháme máslo, přidáme smetanový sýr, znovu prošleháme a přisypeme cukr, šleháme ještě 10 minut, aby vznikl hladký nadýchaný krém. Krém natřeme na vychladlý korpus a zdobíme marcipánovými mrkvičkami.
Mě při prvním pokus korpus nevyskočil, tak jsem upekla dva korpusy a protřela je i mezi sebou krémem (navíc jsem mezi korpusy namazala meruňkovou marmeládu - bylo to vynikající).
Zdroj: Deník Dity P.