Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mrkvový dort

24. 10. 2014

 

85 g hladké mouky

100 g krupicového cukru

1 lžička jedlé sody

3/4 lžičky prášku do pečiva

1 lžička mleté skořice

1/4 lžičky drceného hřebíčku

1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

1/4 lžičky drceného nového koření

1/4 lžičky soli

160 ml oleje

2 vejce

140 g vlašských ořechů

80 g okapaného nasekaného ananasu

125 g nastrouhané mrkve

na krém: 125 g másla

200 g lučiny

100 g moučkového cukru

marcipán na ozdobu

 

V míse smícháme mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, koření a sůl.  V menší misce prošleháme olej a vejce a vmícháme do sypké směsi. Přidáme ořechy, ananas a mrkev. Těsto přendáme do kulaté dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme asi 40-50 minut při 180 °C. Upečený korpus necháme 10 minut chladnout ve formě, pak ho z formy vyděláme a necháme zchladnout úplně. Mezitím uděláme krém. Vyšleháme máslo, přidáme smetanový sýr, znovu prošleháme a přisypeme cukr, šleháme ještě 10 minut, aby vznikl hladký nadýchaný krém. Krém natřeme na vychladlý korpus a zdobíme marcipánovými mrkvičkami.

Mě při prvním pokus korpus nevyskočil, tak jsem upekla dva korpusy a protřela je i mezi sebou krémem (navíc jsem mezi korpusy namazala meruňkovou marmeládu - bylo to vynikající).

 

Zdroj: Deník Dity P.

 

mrkvovy_dort1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

mrkvovy_dort2.jpg