Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jemný ořechový dor

20. 3. 2016

 

4 vejce

18 dkg cukru moučky

1 vanilkový cukr

20 dkg ořechů mletých

2 dkg mouky

2 lžíce strouhánky

1 prášek do pečiva

1 dl mléka

rum

 

Na krém:

20 dkg másla

10 dkg mletých ořechů

1 vanilkový pudink

400 ml mléka

cukr dle chuti

 

Ušleháme žloutky a cukr, přidáme vanilkový cukr, ořechy, mouku, strouhánku, prášek do pečiva, mléko, 4 větší kapky rumu a na závěr lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Pečeme cca 40 minut asi na 180°C . Uvaříme pudink a vychladlý vyšleháme s máslem a cukrem, přidáme ořechy (zašleháváme pudink po částech do másle, ne obráceně, pudink by se srazil). Dort rozpůlíme, potřeme marmeládou a krémem. Okraje a vršek dortu taky namažeme krémem a posypeme strouhanými ořechy. Pokud máme dobrou kamarádku, které pracuje v cukrárně, můžeme dort ozdobit i mandlovými ozdobami. Některé dámy jsou šikovné a zvládnou to i samy.

Pokud nám dort málo naskočí můžeme ho nastavit piškotovým plátem.

 

Zdroj:  rodinný recept

 

jemny_orechovy_dort.jpg