Jdi na obsah Jdi na menu
 


Holandský višňový dort

4. 12. 2015

 

300 g listového těsta

50 g višňové marmelády

100 g moučkového cukru

1 lžíce citronové šťávy

náplň:

1 sklenice višňového kompotu

90 g cukru

špetka skořice

20 g škrobové moučky

500 ml smetany ke šlehání

1 balení ztužovače šlehačky

 

Listové těsto vyválíme a vykrájíme tři kruhy dle velikosti dortové formy. Upečme na plechu vyloženým pečícím papírem, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme při 180 °C asi 15 minut. Jeden plát potřeme rozehřátou višňovou zavařeninou, Utřeme cukru s citronovou šťávou a zavařeninu polevou potřeme. Necháme ztuhnout. Plát nakrájíme na 12 kousků.

Višně necháme okapat, šťávu zachytíme a svaříme s 50 g cukru a skořicí. Zahustíme škrobovou moučkou. Opatrně přimícháme višně. Po vychladnutí je naneseme na volný upečený kruh. Smetanu ušleháme se ztužovačem a  40 g cukru. Polovinu šlehačky naneseme na višně a přiložíme druhý volný kruh. Naneseme 2/3 zbývající šlehačky a přiložíme nakrájené marmeládou potřené výseče. Povrch ozdobíme pusinkami šlehačky. Necháme zaležet. Dort se nekrájí moc dobře, ale je velmi dobrý a lehký, žádná těžká máslová dorta :-)

 

Zdroj: Ovocné dorty a koláče

 

holandsky_visnovy.jpg