Holandský višňový dort
300 g listového těsta
50 g višňové marmelády
100 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
náplň:
1 sklenice višňového kompotu
90 g cukru
špetka skořice
20 g škrobové moučky
500 ml smetany ke šlehání
1 balení ztužovače šlehačky
Listové těsto vyválíme a vykrájíme tři kruhy dle velikosti dortové formy. Upečme na plechu vyloženým pečícím papírem, propícháme na několika místech vidličkou a pečeme při 180 °C asi 15 minut. Jeden plát potřeme rozehřátou višňovou zavařeninou, Utřeme cukru s citronovou šťávou a zavařeninu polevou potřeme. Necháme ztuhnout. Plát nakrájíme na 12 kousků.
Višně necháme okapat, šťávu zachytíme a svaříme s 50 g cukru a skořicí. Zahustíme škrobovou moučkou. Opatrně přimícháme višně. Po vychladnutí je naneseme na volný upečený kruh. Smetanu ušleháme se ztužovačem a 40 g cukru. Polovinu šlehačky naneseme na višně a přiložíme druhý volný kruh. Naneseme 2/3 zbývající šlehačky a přiložíme nakrájené marmeládou potřené výseče. Povrch ozdobíme pusinkami šlehačky. Necháme zaležet. Dort se nekrájí moc dobře, ale je velmi dobrý a lehký, žádná těžká máslová dorta :-)
Zdroj: Ovocné dorty a koláče