Maková bábovka z kynutého těsta
350 g polohrubé mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
20 g droždí
1 vanilkový cukr
0,8 dl mléka
špetka strouhané citrónové kůry
špetka soli
Náplň:
120 g moučkového cukru
160 g mletého maku
2 lžíce rumu
2 dl mléka
špetka strouhané citrónové kůry
špetka mleté skořice
špetka soli
Z kvasnic, cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Smícháme mouku, žloutek, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr, kůru a sůl, přilijeme kvásek a vypracujeme nelepivé těsto. Poprášíme moukou a necháme kynout. Mléko smícháme s cukrem a přivedeme k varu, přisypeme mák a krátce povaříme. Směs odstavíme z ohně a dochutíme rumem, skořicí, kůrou a solí. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, rozetřeme na něj makovou nádivku, stočíme a vložíme do vymazané a vysypané bábovkové formy.Necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem. Pečeme asi 40 minut na 160 °C. Hotovou bábovku necháme chvíli ve formě chladnout.
Zdroj: Delikatesy