Játrová paštika z vína a provensálského koření
200 g másla + trochu na polití
500 g kuřecích nebo kachních jater
1 cibule
200 ml drůbežího vývaru
150 ml bílého vína
2 lžičky provensálského koření
sůl, pepř
100 ml smetany ke šlehání
Omytá játra odblaníme a pokrájíme na kousky. V pánvi na 2 lžících másle zesklovatíme cibuli, přidáme játra a necháme je zatáhnout. Zalijeme vývarem a vínem, osolíme, opepříme, přidáme koření a povaříme 10 - 15 minut doměkka. Slijeme do hlubší misky, dodáme zbytek másla a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Rozdělíme do misek a zalijeme trochou rozpuštěného másla. Případně můžeme i uložit do mrazáku.
Pomazánku nám chutná víc bez zalití másla, musí se ale dát do misky s uzávěrem.
Zdroj: Apetit 8/2010