Krémová česnečka
1 malá cibule
5 stroužků česneku
2 menší brambory
2 lžíce másla
300 ml drůbežího nebo hovězího vývaru
400 ml mléka
sůl, pepř
100 ml šlehačky
1 lžíce olivového oleje
Na másle opékáme asi 2 minuty na jemno nakrájenou cibuli, přidáme 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky a minutku osmažíme. Nakonec vsypeme brambory nakrájené na kostky a zalijeme vývarem a mlékem. Osolíme, opepříme a 15 minut povaříme. Rozmixujeme, zjemníme smetanou a přivedeme k varu. Vmícháme jeden prolisovaný česnek a odstavíme. Zbývající dva stroužky nakrájíme na plátky a na olivovém oleji opečeme. Polévku podáváme s opečeným česnekem.
Zdroj: Apetit 1/2011