Francouzská cibulačka
30 g másla
1 lžíce olivového oleje
8 velkých žlutých cibulí
1 lžíce tymiánových lístků
2 lžíce hladké vody
2 lžíce portského vína
2 lžíce dijonské hořčice
2 l hovězího vývaru
sůl, pepř
francouzskou bagetu
150g strouhaného ementálu
Rozehřejeme máslo s olejem a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a tymián. Opékáme na mírné ohni asi 30 minut, až cibule zezlátne a změkne. Pak zasypeme moukou a smažíme 1 minutu, potom přilijeme portské víno a vaříme další minutu. Nakonec dochutíme hořčicí a zalijeme vývarem, osolíme a opepříme, přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Mezitím v troubě opečeme plátky bagety. Když zezlátnou, posypeme je nastrouhaným sýrem a vrátíme na chvíli do trouby. Polévku nalijeme do hlubokých talířů a do každého položíme dva sýrové tousty.
Zdroj: Deník Dity P.