Fazolová polévka
250 g bílých fazolí
2 lžíce oleje
50 g anglické slaniny
2 cibule
2 papriky
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké papriky
1 klobása
sůl, ocet, petželka, česnek
zakysaná smetana
Fazole zalijeme vodou a necháme přes noc uležet. Uvaříme v téže vodě doměkka. Na oleji opečeme slaninu, cibuli a na kostičky nakrájenou papriku. Zasypeme moukou a zaprášíme paprikou. Přidáme fazole i s vodou. Přivedeme k varu a povaříme 15 minut na mírném ohni. Přidáme klobásu, dokořeníme.
Obměny: můžeme přidat kořenovou zeleninu + koření ( bobkové listy, celý pepř a nové koření); uzené vepřové koleno ; rajčata ; bazalku a brambory.
Můžeme použít i fazole z konzervy, které slijeme a propláchneme a taky můžeme použít konzervy fazolí a cizrny.
Zdroj : Apetit