Florentský koláč
1 lžíce olivového oleje
400 g čerstvého špenátu
250 g ricotty
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
400 g listového těsta
3 - 4 vejce
sůl, pepř
V kastrolku rozehřejeme olej, vložíme omytý špenát a zahříváme dokud nezavadne, odstavíme, vymačkáme přebytečnou tekutinu a smícháme s ricottou, ochutíme solí, pepřem a muškátem. Těsto rozválíme na velikost plechu a položíme ho na pečící papír, okraje zahneme a na několika místech propícháme. Pečeme 15 minut do světledněda. Na předpečené těsto rozprostřeme špenátovou směs, uděláme 3 - 4 důlky na vejce a do každého jedno vyklepneme. Pečeme dalších 10 - 15 minut dokud bílek neztuhne.
Zdroj: Apetit 3/2011