Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masové koule s játry a cibulovou omáčkou

7. 4. 2014

 

olej

500 g vepřového plecka - mletého

300 g jater

170 g toustového chleba

1 menší cibule

bazalka

1/2 lžičky muškátového květu

sůl, pepř

 

Na omáčku:

2 cibule

1 lžíce oleje

2 lžičky hnědého cukru

1 lžíce vinného octa (nebo balzamika)

3 lžíce hladké mouky

850 ml hovězího vývaru

petrželka

 

Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme na oleji. Smícháme mleté maso, nadrobno nakrájená játra, nadrobený chleba, bazalku, osmaženou cibulku, muškát, sůl a pepř. Ze směsi tvoříme větší kuličky a skládáme je do pekáčku vymazaného olejem. Na omáčku opečme na oleji nakrájenou cibuli dozlatova. Přisypeme cukr a necháme za stálého míchání zkaramelizovat, vlijeme ocet. Mouku prošleháme s pár lžícemi vody a spolu s vývarem přilijeme k cibulce. Za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčku vlijeme k masovým koulím, zakryjeme pekáček alobalem a hodinu pečme při 160 °C . Podáváme s bramborovou kaší.

 

Zdroj: Apetit 4/2014

 

jatrove_koule.jpg