Chilli con carne
1 lžíce oleje
1 cibule
1 čerstvá červená paprika
2 stroužky česneku
1 lžíce chilli (pokud budou pojídat děti, tak s chilli šetříme)
1 lžíce sladké papriky
1 lžíci drceného kmínu
1/2 kg mletého masa (lépe hovězího)
1 kostka bujonu
400 g konzervovaných rajčat
1/2 lžíce majoránky
2 čtverečky hořké čokolády nebo 1 lžíce cukru
2 lžičky protlaku
400 g červených fazolí ve slaném nálevu
sůl, pepř
zakysaná smetana
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom přisypeme nakrájený česnek, na kostičky papriku, chilli, sladkou papriku a kmín. Osmahneme asi pět minut a přihodíme maso a opékáme do hněda. Přilijeme bujón rozpuštěný v 300 ml horké vody, rajčata, ochutíme majoránkou, čokoládou, solí a pepřem. Přivedeme k varu, přiklopíme, ztlumíme na minimum a 20 minut podusíme. Případně přidáme trochu vody, pokud je směs moc hustá. Nakonec přidáme scezené fazole a ještě deset minut povaříme. Dokořeníme. Na talíři podáváme s kopečkem zakysané smetany a čerstvou bagetou.
Zdroj: Apetit 11/05