Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rizoto s medovou dýní

8. 10. 2014

 

900 g dýně

60 ml olivového oleje

1 lžíce medu

850 ml zeleninového vývaru

1 cibule

2 řapíky celeru

kousek čerstvého zázvoru

220 g kulatozrnné rýže

160 ml bílého vína

šťáva z poloviny citronu

petrželka

2 lžíce mascarpone

sůl, pepř

 

Dýni nakrájíme na kostičky a rozložíme na pečícím papírem vyložený plech, pokapeme 2 lžícemi olivového oleje, osolíme, opepříme a pečeme při 200 °C asi 15 minut. Po upečení daného času dýni pokapeme medem a pečeme ještě dalších 15 minut, aby byla dýně měkká a zlatá. Zbývající olej zahřejeme v těžkém hrnci na nízkém plameni. Vsypeme nakrájenou cibuli a 3 minuty opékáme doměkka. Přidáme celerové řapíky a ještě minutu opečeme, pak přidáme nastrouhaný zázvor a rýži a další minutu mícháme, aby se zrnka obalila, zvýšíme plamen na střední, vlijeme víno a vaříme, dokud se neodpaří.  Pak po naběračkách přilíváme vývar, vždy počkáme, až se vstřebá. Pokračujeme 15 minut nebo dokud rýže nebude uvařená, přidáme citronovou šťávu, dýni a petrželku. Osolíme, opepříme a vmícháme mascarpone.

 

Zdroj: Apetit 10/2011

 

rizoto_s_medovou_dyni.jpg