Jdi na obsah Jdi na menu
 


Risotto alla contadina

27. 3. 2013

 

Venkovské rizoto

 

1 žlutá paprika

1červená paprika

100 ml olivového oleje

2 stroužky česneku

1 větší lilek

2 střední cukety

250 g třešňových rajčátek

250 g rýže na rizoto

100 ml suchého vína

1 l drůbežího vývaru

hrst petrželky

bazalka

50 g másla

50 g strouhaného parmazánu

sůl, pepř

 

Papriky ožehneme nad otevřeným ohněm, až slupka začne černat a tvoří se na ní puchýře. (můžeme je nechat zhnědnout i v rozpálené troubě) Dáme hned do plastového sáčku a necháme 10 minut zapařit. Pak stáhneme slupku a papriky zbavíme semen, nakrájíme na kostičky.

V hrnci na oleji zvolna asi minutu opékáme oloupaný a lehce zmáčknutý česnek. Po minutě ho vyjmeme a vyhodíme. Na ochucený olej vsypeme oloupaný a na kostičky nakrájený lilek a cuketu a asi 3 minuty opékáme. Přidáme přepůlené rajčátka a po dvou minutách vsypeme rýži. Mícháme asi 3 minuty, až se každé zrnko rýže obalí v připraveném základu. Přilijeme víno a necháme odpařit. Vývar udržujeme stále ve varu a postupně po naběračkách vlíváme do rýže a čekáme až se vstřebá, pak teprve vlijeme další naběračku, opakujeme dokud není rýže uvařená, trvá to asi 20 minut. V polovině varu vmícháme papriku, bazalku a petrželku. Rizoto stáhneme z ohně a přidáme máslo a strouhaný parmazán, opepříme a dosolíme.

 

Zdroj: Emanuele Ridi - Apetit 3/2010

 

risotto_alla_contadina.jpg