Španělské ptáčky
4 plátky zadního hovězího
1 vejce natvrdo
2 kyselé okurky
100 g salámu Vysočina
50 g moravského uzeného
50 g cibule
4 lžíce hořčice
sůl, pepř
Na omáčku:
150 g cibule
2 plátky slaniny
1 l hovězího vývaru
7 kuliček pepře a nového koření
3 bobkové listy
1 lžička hořčice
3 lžíce tuku
50 g másla
30 g hladké mouky
Plátek masa naklepeme, osolíme a opepříme a potřeme hořčicí. Do středu položíme čtvrtku vejce, půlku okurky, plátek cibule, vysočinu a tenký špalíček moravského uzeného. Závitek zabalíme a ovážeme nití. Maso osmahneme na tuku ze všech stran, odděláme z pánve a na výpeku osmahneme cibuli, přidáme lžičku hořčice, lehce osmahneme a zalijeme masovým vývarem. Přivedeme k varu. Přidáme koření a závitky a podusíme pod pokličkou v troubě při teplotě 180 C asi hodinu. Z omáčky odstraníme maso a koření a zahustíme tmavou jíškou (aby se netvořily hrudky vmícháme studenou jíšku do teplé omáčky nebo naopak). Dochutíme vyškvařenou slaninou, důkladně provaříme a scedíme. Podáváme s rýží.
Zdroj: Apetit