Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hovězí bourguignon

9. 4. 2012

(čti burgiňon)

 

600 g hovězího zadního

1 cibule

2 mrkve

svazek tymiánu, rozmarýnu, bobkového listu

5 kuliček pepře

sůl

300 ml suchého červeného vína

2 lžíce olivového oleje

80g anglické slaniny

hovězí vývar dle potřeby

50 g másla

1 lžíce hladké mouky

 

Nakrájené maso na kostky smícháme s cibulí nakrájenou nahrubo a mrkví nakrájenou na plátky, přidáme bylinky a pepř. Zalijeme vínem a necháme marinovat asi 4 hodiny nebo přes noc. Potom scedíme a marinádu s kořením uschováme. Maso oddělíme od zeleniny. Ve větším hrnci opečeme na nudličky nakrájenou slaninu, přidáme maso a opečeme ze všech stran. Osolíme, přidáme zeleninu a opečeme. Zalijeme uschovanou marinádou a dusíme na mírném ohni asi 1,5 - 3 hodiny. V případě potřeby podlijeme vývarem. Když je maso měkké, zahustíme šťávu změklým máslem utřeným s moukou ( z másla a mouky můžeme udělat kuličky a vhodit do šťávy). Povaříme ještě 10 minut. Podáváme s pečivem.

Můžeme přidat 2 lžičky rajského protlaku.

 

Zdroj: Apetit 4/2009

 

hovezi_bourguignon.jpg