Hovězí bourguignon
(čti burgiňon)
600 g hovězího zadního
1 cibule
2 mrkve
svazek tymiánu, rozmarýnu, bobkového listu
5 kuliček pepře
sůl
300 ml suchého červeného vína
2 lžíce olivového oleje
80g anglické slaniny
hovězí vývar dle potřeby
50 g másla
1 lžíce hladké mouky
Nakrájené maso na kostky smícháme s cibulí nakrájenou nahrubo a mrkví nakrájenou na plátky, přidáme bylinky a pepř. Zalijeme vínem a necháme marinovat asi 4 hodiny nebo přes noc. Potom scedíme a marinádu s kořením uschováme. Maso oddělíme od zeleniny. Ve větším hrnci opečeme na nudličky nakrájenou slaninu, přidáme maso a opečeme ze všech stran. Osolíme, přidáme zeleninu a opečeme. Zalijeme uschovanou marinádou a dusíme na mírném ohni asi 1,5 - 3 hodiny. V případě potřeby podlijeme vývarem. Když je maso měkké, zahustíme šťávu změklým máslem utřeným s moukou ( z másla a mouky můžeme udělat kuličky a vhodit do šťávy). Povaříme ještě 10 minut. Podáváme s pečivem.
Můžeme přidat 2 lžičky rajského protlaku.
Zdroj: Apetit 4/2009