Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dušené hovězí plátky s houbovou omáčkou

8. 2. 2016

 

 

3 hrsti sušených hub

4 lžíce oleje

1 cibule

4 plátky hovězího masa – z falešné svíčkové nebo z kýty

½ lžičky drceného kmínu

sůl, pepř

3 lžíce hladké mouky

250 ml zakysané smetany

250 ml smetany ke šlehání

 

Sušené houby namočíme na dvě hodiny do studené vody. Vodu z hub slijeme a zalijeme asi litrem čisté vody, vaříme asi 3 minuty. Potom scedíme, ale vývar nevyléváme. Na 2 lžících oleje osmahneme naklepané plátky masa, stačí 2 minuty z každé strany. V jiné pánvi vhodné do trouby osmažíme na zbylém oleji cibuli a přesuneme do ní hovězí, osolíme a přisypeme kmín. Opékáme další 3 minuty. Maso zalijeme dvěma třetinami vývaru z hub a přivedeme k varu, osolíme a povaříme zhruba 3 minuty. Pak přidáme houby, přiklopíme a dáme na 20 minut do trouby, podle potřeby podléváme vývarem. Nádobu s masem přesuneme zpět na plotnu, v troše vývaru rozkvedláme mouku a omáčku zahustíme. Asi 10 minut ji provaříme. Na závěr smícháme sladkou i zakysanou smetanu a omáčku dle chuti dosolíme a dopepříme. Podáváme s knedlíkem.

Skvělá i z čerstvých hub, nakrájíme je a podusíme na másle, přidáme k nim opečené maso, přiklopíme pokličkou a dáme na 20 minut do trouby.Omáčku dokončíme podle receptu.

 

Zdroj: Apetit

 

hovezi_s_houbovou_omackou.jpg