Aromatické dušené hovězí
4 lžíce oleje
150 g anglické slaniny
2 cibule
2 stroužky česneku
1 chilli paprička (pokud budou jíst děti nutno vynechat nebo nahradit kapií)
1,5 kg hovězího masa nejlépe kližky
2 lžíce hladké mouky
600 ml vývaru
1 konzerva krájených rajčat
1 lžička cukru
1 lžička mletého chilli
1 svitek skořice
50 g čokolády na vaření
sůl, pepř
Na oleji osmahneme nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme nakrájený česnek a chilli a pár minut opečeme. Směs přesuneme do kastrolku v kterém pak budeme vše dusit v troubě. Maso nakrájíme na menší kousky a obalíme v hladké mouce, po částech ze všech stran opečeme v pánvi, v níž jsme smažili slaninu (podle potřeby přidáváme olej). Opečené maso přidáme do hrnce, osolíme a opepříme. Výpek v pánvi zalijeme vývarem a chvíli povaříme. Pak přilijeme do kastrůlku k masu, přidáme rajčata, cukr a skořici, na plotně přivedeme k varu a přemístíme do vyhřáté trouby. Dusíme hodinu a půl při 160 °C. Vyjmeme z trouby a vmícháme čokoládu. Podáváme s rýží, těstovinami, brambory nebo houskovou knedlíkem.
Zdroj: Apetit 2/2006