Tikka masála
500 g kuřecího masa
Na marinádu:
100 g bílého smetanového jogurtu
1 lžíce oleje
2 lžičky mletého koriandru
šťáva z 1/2 citronu
špetka mletého chilli
1 lžička sladké mleté papriky
2 lžičky mleté pískavice - řeckého sena (nemusí být)
6 kešu oříšků
sůl
Na omáčku:
2 lžíce oleje
1 kardamom (případně mletý)
1/2 lžičky římského kmínu
1 bobkový list
1/2 svitku skořice
1 cibule
2 stroužky česneku
2 chilli papričky (vzhledem k tomu, že s námi jí i děti tak jsem použila kapii)
3 cm čerstvého zázvoru
1/2 lžičky koření garam masála
špetka kurkumy
1 větší rajče
1 lžíce rajčatového pyré
150 ml kokosového mléka
Jogurt necháme okapat (vložíme do cedníku hustou tkaninu, vyklopíme jogurt a necháme asi 30 minut vykapat). Do mixéru vložíme kešu oříšky a rozmixujeme je na pastu, přihodíme jogurt a ostatní ingredience na marinádu, rozmixujeme a smícháme s nakrájeným masem. Necháme uležet alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc.
V pánvi na oleji opékáme římský kmín, kardamom, bobkový list a skořici asi 2 minuty, potom vyjmeme bobek a skořici a přidáme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, nastrouhaný zázvor a nakrájenou chilli papričku. Opékáme asi 3 - 5 minut. Potom vsypeme garam masalu i kurkumu a ještě asi 1 minutu opečeme, přidáme rajče a pyré a povaříme 4 minuty. Pak přidáme maso i s marinádou a zprudka pečeme asi 8 minut až se maso zatáhne, ztlumíme plamen a vaříme doměkka. Přilijeme kokosové mléko a už jen prohřejeme. Můžeme dosolit.
Je to úžasně voňavý kořeněný jídlo, můžu jen doporučit.
Podáváme s rýží.
Zdroj: Apetit (5/09)