Šneci se zelím
Těsto jako na pizza chléb:
280 ml vody
2 PL oleje
2 ČL soli
1 ČL cukru
480 g hladké mouky
1 1/2 ČL sušeného droždí
Náplň:
uvařené ochucené zelí
sýr
vejce na potření
sezamové semínko
Suroviny na těsto dáme do pekárny a zapneme program Těsto. Případně zaděláme mimo pekárnu a necháme hodinu kynout.
Na náplň uvaříme nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme a uvaříme v trošce vody doměkka. Zelí zahustíme cibulovou jíškou a dochutíme solí, cukrem a octem.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné části a vyválíme z nich obdélníkovou placku. Potřeme náplní a smotáme do rolády. Nakrájíme asi na 2 cm široké pásy a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme asi půl hodiny kynout. Okraje těsta potřeme rozmíchaným vejcem a vršek posypeme strouhaným sýrem. Pečeme asi 40 minut na 190 °C.