Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pivní kváskový chléb

13. 9. 2015

2 lžíce žitného kvásku

100 g vody

30 g žitné chlebové mouky

70 g celozrnné pšeničné mouky

po 12 hodinách:

200 g piva

80 g vody

1 lžičky soli

30 g žitné celozrnné mouky

340 g pšeničné chlebové mouky

2 lžičky kmínu

2 lžíce slunečnicových semínek

1 lžíce lněných semínek

 

 

Večer smícháme 2 lžíce kvásku s vodou a oběma druhy mouky a přikryté necháme do rána pracovat.

Ráno přidáme ostatní suroviny a umícháme měkké lepivé těsto. Necháme kynout 3 - 5 hodin. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme a zformujeme do požadovaného tvaru. Vložíme do pomoučené ošatky nebo misky vyložené pomoučenou utěrkou, přikryjeme a necháme znovu nakynout.

Až je chléb nakynutý, vložíme do trouby prázdný plech a na dno hlubší starý plech a zapneme na 240 °C. Až je trouba vyhřátá, nakynutý chléb opatrně vyklopíme na větší prkénko s papírem na pečení. Ometeme přebytečnou mouku, nahoře nařízneme a chléb přesuneme i s papírem na rozpálený  plech v troubě. Do starého plechu dole cákneme malý hrnek horké vody a rychle troubu zavřeme.

Po 10 minutách zeslabíme na 200 °C, plech se zbytkem vody vytáhneme, troubu krátce vyvětráme od páry a chléb dopečme dalších 25 minut. Necháme vychladnout na mřížce.

 

Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz

 

 

pivni_kvaskovy_chleb.jpg