Pivní kváskový chléb
2 lžíce žitného kvásku
100 g vody
30 g žitné chlebové mouky
70 g celozrnné pšeničné mouky
po 12 hodinách:
200 g piva
80 g vody
1 lžičky soli
30 g žitné celozrnné mouky
340 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky kmínu
2 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce lněných semínek
Večer smícháme 2 lžíce kvásku s vodou a oběma druhy mouky a přikryté necháme do rána pracovat.
Ráno přidáme ostatní suroviny a umícháme měkké lepivé těsto. Necháme kynout 3 - 5 hodin. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme a zformujeme do požadovaného tvaru. Vložíme do pomoučené ošatky nebo misky vyložené pomoučenou utěrkou, přikryjeme a necháme znovu nakynout.
Až je chléb nakynutý, vložíme do trouby prázdný plech a na dno hlubší starý plech a zapneme na 240 °C. Až je trouba vyhřátá, nakynutý chléb opatrně vyklopíme na větší prkénko s papírem na pečení. Ometeme přebytečnou mouku, nahoře nařízneme a chléb přesuneme i s papírem na rozpálený plech v troubě. Do starého plechu dole cákneme malý hrnek horké vody a rychle troubu zavřeme.
Po 10 minutách zeslabíme na 200 °C, plech se zbytkem vody vytáhneme, troubu krátce vyvětráme od páry a chléb dopečme dalších 25 minut. Necháme vychladnout na mřížce.
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz