Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celokváskový pšeničnožitný chléb

3. 2. 2016

 

300 g žitného kvásku

300 g hladké pšeničné mouky + na podsypání

2 lžičky soli

3 lžičky kmínu

cca 250 ml vody

 

Všechny uvedené suroviny smícháme vařečkou v míse  a následně zpracováváme těsto asi 15 minut ( bude dost řídké) . Vál hodně podsypeme moukou, vyklopíme těsto a pomoučenýma rukama těsto postupně překládáme a otáčíme, dokud v ruce nevznikne bochánek s hebkým povrchem. Necháme 1/2 hodiny ležet zakrytý utěrkou. Pak těsto prohněteme a vytvarujeme do pevného bochníku (šišky) a položíme na plech vyložený pečícím papírem a poprášený moukou (nebo vložíme do ošatky) a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout 3 hodiny při pokojové teplotě. Předehřejeme troubu na 260 °C. Do trouby vložíme plech s chlebem a na dno trouby položíme plecháček s vodou. Ztlumíme na 240 °C a pečeme asi půl hodiny. Správně upečený chléb je vypouklý a na poklep zní dutě. Necháme vychladnout na mřížce.

 

Zdroj: Apetit 9/2012

 

celokvaskovy_chleb.jpg