Celokváskový pšeničnožitný chléb
300 g žitného kvásku
300 g hladké pšeničné mouky + na podsypání
2 lžičky soli
3 lžičky kmínu
cca 250 ml vody
Všechny uvedené suroviny smícháme vařečkou v míse a následně zpracováváme těsto asi 15 minut ( bude dost řídké) . Vál hodně podsypeme moukou, vyklopíme těsto a pomoučenýma rukama těsto postupně překládáme a otáčíme, dokud v ruce nevznikne bochánek s hebkým povrchem. Necháme 1/2 hodiny ležet zakrytý utěrkou. Pak těsto prohněteme a vytvarujeme do pevného bochníku (šišky) a položíme na plech vyložený pečícím papírem a poprášený moukou (nebo vložíme do ošatky) a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout 3 hodiny při pokojové teplotě. Předehřejeme troubu na 260 °C. Do trouby vložíme plech s chlebem a na dno trouby položíme plecháček s vodou. Ztlumíme na 240 °C a pečeme asi půl hodiny. Správně upečený chléb je vypouklý a na poklep zní dutě. Necháme vychladnout na mřížce.
Zdroj: Apetit 9/2012